صادق فرهمند امین در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: تا پایان سال 89 تعداد اعضای کتابخانه های استان 31 هزار نفر بود که این تعداد تا پایان سال 90 به 70 هزار نفر که شش درصد جمعیت استان را تشکیل می دهد، افزایش یافت.
وی با بیان اینکه این آمار تا پایان سالجاری به 10 درصد ارتقا می یابد، با اشاره به برنامه های کتابخانه های عمومی استان برای افزایش اعضای کتابخانه ها گفت: طبق برنامه های پیش بینی شده تا پایان سالجاری تعداد اعضای کتابخانه های استان به 120 هزار نفر افزایش می یابد.
فرهمند امین با اشاره به فعالیت 51 کتابخانه نهادی و 15 کتابخانه مشارکتی در استان، فضای کتابخانه های عمومی استان را 25 هزار متر مربع برشمرد و متذکر شد: در حال حاضر 11 پروژه عمرانی کتابخانه های عمومی در سطح استان در مرحله ساخت است که چهار پروژه کتابخانه مرکزی شهرستانها و هفت پروژه کتابخانه روستایی بوده و سه کتابخانه روستایی نیز در حال تعمیر است که اگر این پروژه ها تکمیل و به بهره برداری رسد 10 هزار متر مربع نیز به فضای کتابخانه ای استان افزوده می شود.
مدیرکل کتابخانه های عمومی استان فضای کتابخانه های استان اردبیل را مطلوب دانست و گفت: تلاش می شود که فضای کتابخانه ای استان به 3.3 مترمربع برای هر صد نفر افزایش یابد که در صورت تحقق این مهم وضعیت فضای کتابخانه ای اردبیل نسبت به سایر استانها بهتر می شود.
تجهیزات کتابخانه ای اردبیل ضعیف است
فرهمندامین کمبود اعتبارات کتابخانه های عمومی را از مهمترین مشکلات در توسعه کتابخانه ها برشمرد و تصریح کرد: استان اردبیل در توسعه کتابخانه های عمومی از استانهای برتر کشور است، اما از نظر تجهیزات به دلیل کمبود اعتبارات حرفی برای گفتن ندارد و باید کتابخانه های استان به تجهیزات مدرن مجهز شوند.
وی با بیان اینکه پایه اعتباری کتابخانه های عمومی استان ضعیف است و کفاف نیازهای کتابخانه ای را نمی کند، نیاز اعتباری کتابخانه ها را از نیازهای اصلی و مهم توسعه فرهنگ عمومی در عرصه کتابخوانی دانست و اضافه کرد: تنها برای تجهیز کتابخانه مرکزی اردبیل 15 میلیارد ریال بودجه مورد نیاز است.
دبیر انجمن کتابخانه های عمومی استان با اشاره به نبود کتابخانه های عمومی در محلات 13 گانه اردبیل گفت: با وجود توسعه کتابخانه های عمومی در این استان، هنوز در محلات 13گانه اردبیل کتابخانه عمومی راه اندازی نشده است.
وی با اشاره به ضرورت احداث کتابخانه های عمومی در محلات 13گانه افزود: برای احداث کتابخانه در هر یک از محلات 13 گانه اردبیل نامه نگاریهای متعددی انجام داده ایم و حتی به رئیس جمهور هم برای تامین اعتبار برای احداث کتابخانه در این محلات نامه نوشته ایم اما تاکنون جوابی دریافت نکرده ایم.
این مسئول از نبود کتابخانه در محلات اردبیل خبر داد و متذکر شد: برای هر یک از این محلات حداقل یک کتابخانه مورد نیاز است اما به دلیل نبود اعتبارات لازم نمی توانیم در این محلات کتابخانه های عمومی احداث کنیم.
کتابخانه های اردبیل 280 میلیارد ریال اعتبار نیاز دارند
فرهمند امین با اشاره به اینکه درآمد نهاد کتابخانه های عمومی به دلیل غیردولتی بودن از طریق شهرداری تامین می شود، اضافه کرد: نیم درصد از درآمدهای شهرداری به نهاد کتابخانه های استان تخصیص داده می شود که به خاطر درآمد پایین شهرداری اردبیل این مبلغ به 2.5 میلیارد ریال نیز نمی رسد، در حالی که همین نیم درصد در استانهای همجوار برای کتابخانه های عمومی 30 میلیارد ریال درآمد دارد.
وی با بیان اینکه برنامه پنج ساله کتابخانه های عمومی استان بر اساس افق 1404 تدوین شده است، گفت: بر اساس برنامه پنج ساله استان برای ارتقا تعداد کتابخانه ها، تعداد کتابها و تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری کتابخانه های استان 280 میلیارد ریال اعتبار نیاز است تا به اهداف برنامه پنج ساله برسیم.
کمبود 1.5 میلیون جلد کتاب در کتابخانه های اردبیل
دبیر انجمن کتابخانه های عمومی استان با اشاره به تعداد کتابهای موجود در کتابخانه های استان تصریح کرد: حدود 800 هزار جلد کتاب در کتابخانه های شهری و روستایی استان موجود است که اگر بخواهیم به وضعیت مطلوب در کتابها برسیم باید 1.5 میلیون جلد کتاب به تعداد کتابهای کتابخانه های استان اضافه کنیم.
فرهمند امین با بیان اینکه کتابهای موجود در درون و بیرون کتابخانه امانت داده می شود، افزود: در سال گذشته 800 هزار جلد کتاب در کتابخانه های استان امانت داده شده که 600 هزار جلد خارج از کتابخانه و 200 هزار جلد در داخل کتابخانه مورد استفاده قرار گرفته است.
ارتقا درجه 26 کتابخانه استان اردبیل
وی از مراجعه 1.5 میلیون نفر به کتابخانه های استان خبر داد و با اشاره به ارتقای درجه 26 کتابخانه استان اضافه کرد: در سال گذشته 19 کتابخانه استان یک درجه، چهار کتابخانه دو درجه و سه کتابخانه سه درجه ارتقای درجه داشته اند که جای بسی خوشحالی برای عرصه فرهنگ استان دارد.
فرهمند امین با اشاره به فعالیتهای فرهنگی انجام شده در کتابخانه های سطح استان گفت: کتابخانه های استان در زمینه فرهنگی فعالیتهای قابل دفاعی داشتند طوری که کتابخانه های شهید اسدی مشگین شهر و آبی بیگلو در فعالیتهای فرهنگی نمونه کشوری اعلام شده اند.
وی با بیان اینکه شبکه کتابخوانان حرفه ای کشور در اردبیل نیز راه اندازی شده است، تصریح کرد: شهروندان اردبیلی در این شبکه به صورت کاملا حرفه ای حضور داشته و در مسابقات شبکه کتابخوانان حرفه ای کشور نیز شرکت کرده بودند که نسبت به برخی دیگر از استانها وضعیت مناسبی در این شبکه دارند.
مدیرکل کتابخانه های عمومی استان مطالعات مجازی در سطح استان را رو به گسترش دانست و افزود: برای استفاده بهینه شهروندان اردبیل 26 کتابخانه عمومی در سطح استان به اینترنت پرسرعت وصل شده اند تا همشهریان بتوانند از این امکانات بهره مند شوند.
نظر شما